Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της κρουαζιέρας έχει καταγράψει μεγάλα ρεκόρ ωστόσο ο κορωνοϊός έχει φέρει τα πάνω – κάτω στα πλοία κρουαζιέρας.

Αγωνία επικρατεί στο κλάδο της κρουαζιέρας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει «παγώσει» προς το παρόν οποιαδήποτε κίνηση.

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της κρουαζιέρας έχει καταγράψει μεγάλα ρεκόρ ωστόσο ο κορωνοϊός έχει φέρει τα πάνω – κάτω στα πλοία κρουαζιέρας.

Ουσιαστικά όλοι αναμένουν το πώς θα διαμορφωθούν οι νέες τάσεις του τουρισμού αλλά και τα υγιειονομικά δεδομένα ώστε να προβλέψουν την επόμενη μέρα σε ένα κλάδο που η ανάπτυξή του βασίστηκε στη μαζικότητα.

Μια πρώτη εκτίμηση για την κρουαζιέρα κάνει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης ο οποίος εκτιμά ότι «από τις αρχές Αυγούστου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε και την κρουαζιέρα».

Ο κ. Θεοχάρης απευθύνοντας χαιρετισμό στην ημερίδα «Καινοτόμες λύσεις για τον Τουρισμό στην εποχή του COVID-19». Την εκδήλωση διοργάνωσε η ημερήσια εφημερίδα της Πάτρας «Γνώμη» αναφέρθηκε σε σημαντικά τρέχοντα ζητήματα, τα οποία ανακύπτουν από το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, καθώς και στο μέλλον του κλάδου.

«Οι κρίσιμες αποφάσεις που έλαβε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέδειξαν πως η χώρα μας κινήθηκε άμεσα και γρήγορα, όπως έπρεπε, έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών και δευτερευόντως την οικονομία» τόνισε ο κ. Θεοχάρης. Και ακολούθως ανέφερε ότι «αρχικά η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα ήταν πολύ μικρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χάρη και στη στήριξη που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση σε επιχειρήσεις και σε εργαζομένους».

Ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι «ως τώρα τα έχουμε πάει πολύ καλά στην επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η μάχη μπορεί να έχει κερδηθεί, όχι όμως και ο πόλεμος που μαίνεται».

Το ζητούμενο κατά τον κ. Χάρη Θεοχάρη συνίσταται στο ότι «πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη φιλοξενία και στην ασφάλεια. Δυστυχώς, καμία χώρα δεν έχει φτιάξει μοντέλο που να θεωρούμε πως λειτουργεί άψογα».

Για την κρουαζιέρα

Σε ό,τι αφορά στα επόμενα στάδια τα οποία έχουν προγραμματιστεί για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού το φετινό καλοκαίρι, ο Υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι «από τις 22 Ιουλίου πιθανότατα θα ανοίξουμε για τη Σουηδία, ενώ εξετάζεται το άνοιγμα και για τις υπόλοιπες χώρες με τη χρήση του τεστ των 72 ωρών. Από τις αρχές Αυγούστου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε και την κρουαζιέρα».

Η οικονομική ζημιά στην κρουαζιέρα

Τεράστια οικονομική ζημιά λόγω της πανδημίας έχει υποστεί ο κλάδος της κρουαζιέρας.

Σύμφωνα με στοιχεία, τον Απρίλιο του 2020, 112 κρουαζιερόπλοια βρίσκονταν δεμένα σε λιμάνια, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το πλήγμα στον κλάδο της κρουαζιέρας είναι τεράστιο και η φετινή χρονιά θεωρείται χαμένη.

 

Πηγή: www.tovima.gr