ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «ΝΑΥΣ»

ΝΑΥΣ emarketplace: Αξιολόγηση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για τη Διασύνδεση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Κρουαζιέρας με Τοπικά Προϊόντα

Περιφέρεια Κρήτης και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

29 Ιουλίου 2021

Την Πέμπτη στις 29 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο «ΝΑΥΣ emarketplace: Αξιολόγηση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για τη Διασύνδεση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Κρουαζιέρας με Τοπικά Προϊόντα». Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της Πράξης «ΝΑΥΣ: Αξιοποίηση Ναυτιλιακών Πληροφοριών στη Διαλειτουργικότητα Εφοδιαστικών Αλυσίδων Προμηθευτικής και Εξυπηρέτησης της Κρουαζιέρας», του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020» στο πλαίσιο υλοποίησης του Παραδοτέου 5.2.2 «Αξιολόγηση της Πλατφόρμας».

Η Στρογγυλή Τράπεζα εστίασε στους όρους, τις προϋποθέσεις αλλά και τα μέσα συμμετοχής και δικτύωσης των Εταιριών Κρουαζιέρας και Εφοδιαστών πλοίων στην πλατφόρμα ΝΑΥΣ, η οποία εφαρμόζεται πιλοτικά την περίοδο αυτή, με αξιοσημείωτη συμμετοχή παραγωγών και προμηθευτών τοπικών προϊόντων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι πρακτικές που εφαρμόζονται για τις προμήθειες στη διεθνή κρουαζιέρα, οι τρόποι προσέγγισης μεγάλων Εταιριών κρουαζιέρας για την ένταξη παραδοσιακών προϊόντων στην εφοδιαστική τους αλυσίδα, η σύνδεση των προϊόντων με τα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία του κάθε τόπου, η διασφάλιση της βέλτιστης σχέσης ποσότητας – ποιότητας – τιμής για το κάθε προϊόν, η διακριτή προβολή και πώληση προϊόντων σε κρουαζιερόπλοια, καταστήματα πλοίων και επιβάτες, η κεντρική διαχείριση και λειτουργία της πλατφόρμας και η εμπορική αξιοποίησή της, ήταν μερικά από τα βασικά θέματα της συζήτησης.

Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε ο κ. Γεώργιος Αλεξάκης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σχέσεων Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από φορείς και παραγωγούς κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που προηγήθηκαν σε Λάρνακα και Λήμνο για την πλατφόρμα ΝΑΥΣ. Παράλληλα, από επαφές που έγιναν στην Κρήτη με τοπικούς παραγωγούς και εταιρείες κρουαζιέρας, διαπιστώθηκε ότι η πράξη ΝΑΥΣ μπορεί να αναδείξει τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, ώστε να διαμορφωθεί η κρουαζιέρα σε εμπειρία βιωματικού και γαστρονομικού τουρισμού. Χαρακτήρισε την πλατφόρμα ΝΑΥΣ, η οποία παρέχει ήδη δωρεάν πρόσβαση, ως ένα καινοτόμο εργαλείο το οποίο βελτιώνεται διαρκώς λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των χρηστών, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη των διεπαφών μεταξύ των Παραγωγών/Προμηθευτών και των Εταιρειών Κρουαζιέρας.

Ο κ. Χρήστος Μπάρδος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, πήρε στη συνέχεια τον λόγο δηλώνοντας ότι: «Όλοι δουλέψαμε πολύ καθώς πρόκειται για ένα νέο καινοτόμο project. Σκοπεύουμε να γεμίσει η πλατφόρμα με τοπικά προϊόντα και να γίνει η διασύνδεση με τις Εταιρείες. Στην πλατφόρμα βέβαια πρέπει να υπάρχει ο τόπος που θα προμηθεύονται τα προϊόντα, ίσως ένα link για το πού θα παραλαμβάνουν οι ταξιδιώτες τις παραγγελίες. Επίσης, σημαντικό είναι ένα πιστοποιημένο σήμα ΝΑΥΣ».

Ο κ. Αλέξιος Οικονόμου, εκπρόσωπος της εταιρείας κρουαζιέρας Celestyal Cruises, σημείωσε το εξαιρετικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η πλατφόρμα ΝΑΥΣ εφιστώντας την προσοχή σε δύο σημεία: στην πρακτική των αγορών που ξεκινάει 1-2 χρόνια πριν την κρουαζιέρα και στις προμήθειες από τις εταιρίες κρουαζιέρας, οι οποίες παραδοσιακά αναζητούν τοπικά προϊόντα είτε με απευθείας επαφές, είτε σε διεθνείς εκθέσεις. Η Celestyal βέβαια, ως ελληνική εταιρεία, προάγει τον ελληνικό προορισμό και μπορεί να προσεγγίσει οποιονδήποτε παραγωγό. Αλλά για τη διεθνή κρουαζιέρα πρέπει η πλατφόρμα να αποφασίσει σε ποιους απευθύνεται, σε μικρούς ή μεγάλους πελάτες. Έδωσε παράλληλα κάποιες συμβουλές για τη διαχείριση της πλατφόρμας εστιάζοντας στην κεντρική υποστήριξη, στην ξεκάθαρη τιμολόγηση, τον έλεγχο της διαθεσιμότητας και τις πιστοποιήσεις που ανεβάζουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων.

Ο κ. Σταύρος Τζεδάκης, Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης, παρουσίασε την Αγροδιατροφική Σύμπραξη ως μία Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με 100 και πλέον μέλη τα οποία ήδη τυποποιούν τα προϊόντα τους με το Σήμα Κρήτη, με στόχο την ασφάλεια και την αύξηση της αναγνωρισιμότητάς τους. Περαιτέρω ετοιμάζονται δύο νέα Σήματα, ένα για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και ένα για το Κρητικό δεκατιανό το οποίο, με 60 πρωτότυπες συνταγές με τοπικά προϊόντα, μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον της κρουαζιέρας.

Ο κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, πήρε τον λόγο εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ηρακλείου λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις πλέον έχουν προσαρμοστεί σε διαδικασίες εφοδιασμού, πιστοποιήσεων και εξαγωγών και έχουν σχετική εμπειρία από προμήθειες σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Χρειάζεται βέβαια εκπαίδευση στη διαφορετικότητα αλλά το πιο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί ταυτότητα κρουαζιέρας στα μέρη προορισμού. Αναφέρθηκε στις συμπράξεις μεταξύ παραγωγών που θα απαιτηθούν για την κάλυψη των ποσοτήτων που ζητάει η κρουαζιέρα και για τις οποίες θα βοηθούσαν τα κατάλληλα φίλτρα κατάταξης προϊόντων στην πλατφόρμα. Τέλος διαχώρισε δύο πεδία, την κατανάλωση που κάνει το ίδιο το κρουαζιερόπλοιο και την κατανάλωση που γίνεται από τους επιβάτες, θεωρώντας ότι η πλατφόρμα ίσως βοηθήσει περισσότερο στο δεύτερο.

Η κ. Μαριτάνα Αλακιώτου Ανθοπούλου, Μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και Υπεύθυνη έργου Aegean Cuisine, δήλωσε ότι το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου από το 2018 δημιούργησε το Aegean Cuisine για την πιστοποίηση προϊόντων και εστιατορίων και θα προωθήσουν παρόμοιες διαδικασίες σε αγγειοπλάστες και σε επισκέψιμους χώρους για να υπάρχει ένα και μόνο Σήμα που θα καλύπτει όλη αυτήν την εμπειρία των επισκεπτών. Πρότεινε την παρουσία ενός Σεφ από κάθε λιμάνι προορισμού εντός του κρουαζιερόπλοιου για την προετοιμασία παραδοσιακών πιάτων.

Ο κ. Μηνάς Παπαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, από πλευράς Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, κατέταξε το Ηράκλειο στα μεγαλύτερα λιμάνια της κρουαζιέρας που επιθυμεί να τραβήξει ξανά την κρουαζιέρα από τη δυτική στην ανατολική Μεσόγειο και σημείωσε τρία σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, τη διασφάλιση μεγάλων ποσοτήτων, την ενιαία τιμολόγηση και τη σταθερή ποιότητα.

Ο Δρ. Πυθαγόρας Νάγος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, ειδικός σε θέματα Κρουαζιέρας, περιέγραψε τις διαδικασίες που ακολουθούν οι Εταιρείες Κρουαζιέρας για τον εφοδιασμό τους λέγοντας ότι μπορεί η Celestyal να έχει ήδη εντάξει στο Brand της την ελληνικότητα, αλλά αυτό δε συμβαίνει και με τις άλλες εταιρείες οι οποίες δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο food cost απ’ ό,τι στην ποικιλία προϊόντων. Για το λόγο αυτό, η πλατφόρμα και τα καταστήματα των πλοίων είναι καλό να ξεκινήσουν από τα πλέον αντιπροσωπευτικά προϊόντα που μπορούν να γίνουν επώνυμα με ένα σήμα που θα καλύπτει όλο το Αιγαίο.

Παρεμβάσεις έγιναν από την κα Χρυσάνθη Χαριτάκη και την κα Βασιλική Μαδούλκα, Συντονίστριες του Έργου, για την πορεία του ΝΑΥΣ και τους στόχους του, από το Σύμβουλο κ. Ιάκωβο Γρύλλη για τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής και από τους εκπροσώπους των Δικαιούχων, Δρ. Άντρη Θεοδώρου, κα Mάρθα Ατσικπάση και κα Λουίζα Παπαλοϊζου για τα αναμενόμενα αποτελέσματα του ΝΑΥΣ.

Ακολούθησε 2ος γύρος συζήτησης, ο οποίος εστίασε στα σημεία ενδιαφέροντος του α’ γύρου, όπως στις διαφορετικές προσεγγίσεις για χονδρική (κρουαζιερόπλοια) και λιανική (επιβάτες), στο ρόλο των Επιμελητηρίων στη διάδοση της πλατφόρμας, στους τρόπους ανταπόκρισης σε μεγάλες παραγγελίες, στην ένταξη παραδοσιακών πιάτων στην κρουαζιέρα και, κυρίως, στην κεντρική διαχείριση που απαιτείται για την πλατφόρμα και τους φορείς που θα μπορούσαν να έχουν τον ρόλο αυτό.

Όλοι οι συμμετέχοντες εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν την πλατφόρμα ΝΑΥΣ καθώς, όπως δήλωσε ο Δρ. Πυθαγόρας Νάγος, είναι μία πλατφόρμα που μπορεί να είναι ο καθρέφτης προς τα έξω, για το τί είναι η Ελλάδα.