Αν θα έρθουν, όμως, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις

Ουσιαστική ανάκαμψη θα σημειώσει η κρουαζιέρα φέτος στην περιοχή μας, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, καθώς εταιρείες και κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει να την επανεκκινήσουν υπό προϋποθέσεις και λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που θα συμβάλουν στον περιορισμό της πανδημίας.

 

Σταδιακά ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων αυξάνεται και όσο περνούν οι μέρες προστίθενται όλο και περισσότερα στον κατάλογο εκείνων που θα καταπλεύσουν στη Ρόδο. Μάλιστα το… ποδαρικό θα γίνει φέτος στις 27 Μαΐου από το “Aida Blu”, που θα έρθει από το Ηράκλειο με προορισμό τον Πειραιά.

 

Ο επόμενος μήνας όμως περιλαμβάνει τον κατάπλου και ενός ακόμα πλοίου, σύμφωνα με το μέχρι τώρα πρόγραμμα. Πρόκειται για το “Celestyal Crystal” που αναμένεται στη Ρόδο στις 31 Μαΐου το πρωί από το Κουσάντασι με λιμάνι προορισμού αυτό της Σαντορίνης.

 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχει δηλωθεί ο κατάπλους 338 κρουαζιερόπλοιων στη Ρόδο, αριθμός που έχει δημιουργήσει ελπίδες και αισιοδοξία στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Βέβαια το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, ενδέχεται να τροποποιηθεί και να υπάρξουν αλλαγές, είτε ακυρώσεις είτε νέες προσεγγίσεις. Το σίγουρο είναι πάντως ότι το νούμερο αυτό θα αλλάξει.

 

Ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ό,τι θα υπάρξουν αλλαγές σε ότι αφορά τον τρόπο των διακοπών που θα πραγματοποιούν οι τουρίστες σε κάθε προορισμό. Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι θα επιβληθούν περιορισμοί στην ελεύθερη περιήγηση στην πόλη και την αγορά και ότι θα επιτρέπεται μόνο η ελεγχόμενη επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους και τα αξιοθέατα.

 

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα και όπως είναι φυσικό οι φήμες και οι πληροφορίες που υπάρχουν εντείνουν την ανησυχία για ευνόητους λόγους αφού η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας θα συμβάλει και στην τόνωση της οικονομίας. Αν λοιπόν οι τουρίστες δεν θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα, τότε δεν θα υπάρχει όφελος στην αγορά.

 

Εκτιμάται ότι εντός του επόμενου διαστήματος θα δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με το τι θα ισχύσει και έτσι θα ξέρουμε οριστικά με ποιο τρόπο θα κάνουν διακοπές οι τουρίστες της κρουαζιέρας.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, ανά μήνα οι κατάπλοι που δηλώθηκαν για τη Ρόδο είναι:

– Μάιος 2

– Ιούνιος 39

– Ιούλιος 67

– Αύγουστος 66

– Σεπτέμβριος 65

– Οκτώβριος 56

– Νοέμβριος 30 και

– Δεκέμβριος 13

 

Η κρουαζιέρα λοιπόν εκτός απροόπτου ξεκινά δειλά-δειλά το Μάιο με κάποια πλοία ενώ το ενδιαφέρον αυξάνεται κατακόρυφα από τον Ιούνιο και μετά με τον Ιούλιο να είναι μέχρι στιγμής ο μήνας με τις περισσότερες προσεγγίσεις.

 

Ενδιαφέρον υπάρχει και για τα επόμενα δύο χρόνια καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ζήτηση αναμένεται να εκτιναχθεί λόγω της ανάγκης των ανθρώπων να ταξιδέψουν και να ξεφύγουν από τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία. Γίνεται λοιπόν προετοιμασία από τις εταιρίες κρουαζιέρας και για τα επόμενα χρόνια, και μάλιστα έχουμε ήδη τα πρώτα στοιχεία για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα το 2022 και 2023, οπότε και αναμένεται να ανακάμψει πλήρως και η κρουαζιέρα. Η Ρόδος παραμένει σταθερή αξία στα προγράμματα και αυτό φαίνεται από τις προσεγγίσεις που έχουν ήδη δηλωθεί για το λιμάνι της Ρόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε «Η Ροδιακή» μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι το 2022 θα καταπλεύσουν 160 κρουαζιερόπλοια ενώ το 2023 θα καταπλεύσουν 32, με τη διαδικασία φυσικά να συνεχίζεται.

 

Πηγή: www.rodiaki.gr