Παρά το ότι τα τελευταία 15 χρόνια σημειώθηκε πτώση μέχρι και 90% στην κυπριακή βιομηχανία κρουαζιέρας, τον τελευταίο καιρό γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να ανακάμψει και να καθιερωθεί η Κύπρος ως ένας σημαντικός κόμβος κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Κέντρου Ερευνών Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Λεωνίδα Ευθυμίου.
Ο κ. Ευθυμίου σε άρθρο του αναφέρει ότι «με τις πρόσφατες συμφωνίες που έχει συνάψει η κυπριακή κυβέρνηση με γειτονικές χώρες, στο πλαίσιο της εθνικής επενδυτικής πολιτικής και με την ανάπτυξη των υποδομών που έχουν γίνει στα κυπριακά λιμάνια, έχει αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον διάφορων εταιρειών». Όλα αυτά συνάδουν με το όραμα της κυβέρνησης να καθιερωθεί η Κύπρος ως ένας σημαντικός κόμβος κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ενδεικτικά αναφέρει ότι εταιρεία DP World Limassol, η οποία κατέχει 25ετή σύμβαση παραχώρησης, σημείωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα, παρόλη την κατάρρευση που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.
Μέσα σε τέσσερα χρόνια, εξυπηρέτησε περισσότερα από 250 κρουαζιερόπλοια και έχει διαχειριστεί την άφιξη πέραν των 400 χιλ. επιβατών.
Σχολιάζοντας τα έργα που έχουν γίνει στο λιμάνι Λεμεσού, ο κ. Ευθυμίου σημειώνει ότι γενικότερα ο νέος τερματικός σταθμός επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την τουριστική και ναυτιλιακή βιομηχανία. Σε ότι αφορά την υποδομή γύρω από το λιμάνι Λεμεσού, η οποία σύντομα ολοκληρώνεται, υποστήριξε ότι θα προσφέρει καλές οδικές συνδέσεις με την πόλη της Λεμεσού και το δίκτυο εθνικών οδών που κατευθύνονται σε άλλα μέρη της Κύπρου.
Επισημαίνει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Λιμένων, από το 2005 η βιομηχανία κρουαζιέρας έχασε περίπου το 90% των επιβατών και από 448.821 επιβάτες το 2006, μειώθηκαν στις 43.197 το 2019. Αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τις ολοένα αυξανόμενες επιδόσεις του Κυπριακού τουρισμού σε επενδύσεις, έσοδα και ρεκόρ αφίξεων τουριστών.
Επίσης, σημειώνει ότι ο τουρισμός κρουαζιέρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους πιο αναπτυσσόμενους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας. Μετά τη Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αγορά κρουαζιέρας στον κόσμο.
Η έρευνα για το άρθρο ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «ΝΑΥΣ: Αξιοποίηση Ναυτιλιακών Πληροφοριών στη Διαλειτουργικότητα Εφοδιαστικών Αλυσίδων Προμηθευτικής και Εξυπηρέτησης της Κρουαζιέρας», στην οποία το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμμετέχει ως Δικαιούχος.
Η Πράξη ΝΑΥΣ εντάσσεται στο πρόγραμμα «Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Το περιεχόμενο του άρθρου, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της συγγραφικής ομάδας (Δρ. Λεωνίδας Ευθυμίου, Δρ. Εύη Δέκουλου, και κα. Γιάννα Ορφανίδου) και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικατοπτρίζει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των συμμετεχουσών χωρών και της διαχειριστικής αρχής.
Πηγή: www.stockwatch.com.cy