Ανοίγουν αύριο Τετάρτη, 1η Ιουλίου, τα λιμάνια της χώρας για την κρουαζιέρα. Το τοπίο γύρω από το “restart” του θαλάσσιου τουρισμού παραμένει ωστόσο ακόμη θολό. Η Ρόδος αναμενόταν να δεχθεί τη φετινή σεζόν έως και 355 κρουαζιερόπλοια. Όμως μόνο τον Ιούνιο χάθηκαν 130 προσεγγίσεις συνολικά, ενώ και ο Ιούλιος θεωρείται «χαμένος μήνας» για την κρουαζιέρα.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην κρουαζιέρα και η πορεία της πανδημίας από τις χώρες προορισμού των ταξιδιωτών θα κρίνουν επί της ουσίας το “comeback”. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα, με στελέχη των πλοιοκτητριών εταιρειών να δηλώνουν ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας μήνας μέχρι να προσαρμοστούν σε αυτά. Σύμφωνα λοιπόν με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, ο θαλάσσιος τουρισμός θα «ξεκλειδώσει» από τα μέσα Αυγούστου και έπειτα και πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο!
«Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή πως θα εξελιχθούν τα πράγματα γύρω από τον θαλάσσιο τουρισμό. Ούτε οι ίδιες οι εταιρείες γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί. Πιστεύω ότι όλα θα κριθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και εφόσον ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την κρουαζιέρα. Η οποιαδήποτε πρόβλεψη θα ήταν παρακινδυνευμένη. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα ξεκινήσουν οι προσεγγίσεις από τα μέσα Αυγούστου», δηλώνει ο γνωστός τουριστικός πράκτορας, κ. Παύλος Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ν. Δωδεκανήσου, κ. Βασίλη Παπαοικονόμου, η φετινή σεζόν είχε όλες τις προδιαγραφές να αποτελέσει μία από τις καλύτερες που έχει βιώσει η Ρόδος όσον αφορά στον θαλάσσιο τουρισμό. Η πανδημία του κορωνοϊού, ανέτρεψε όμως εντελώς τα δεδομένα.

Η Ρόδος είναι έτοιμη να εφαρμόσει ό,τι απαιτηθεί για να υποδεχθεί με ασφάλεια τα κρουαζιερόπλοια, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα συμπεριφερθούν τελικά οι εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και όλα θα κριθούν κυρίως από τις διεθνείς συνθήκες σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας.
«Εφαρμόζουμε στα λιμάνια μας το ολοκληρωμένο και σύγχρονο σύστημα ασφαλείας ISPS, το οποίο μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε με ευκολία στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ήδη εφαρμόζουμε μέτρα τα οποία εκτιμούμε ότι θα συμπεριληφθούν σε αυτά. Περιμένουμε να ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα ώστε να εφαρμόσουμε ό,τι άλλο προβλέπεται. Παράλληλα και οι πλοιοκτήτριες εταιρείες τα αναμένουν ώστε να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για την επανέναρξη της κρουαζιέρας. Κατά την προσωπική μου άποψη, θα ήταν πιθανότερο να γίνει το restart κοντά στον Σεπτέμβριο, χωρίς όμως και πάλι να είμαστε απόλυτα βέβαιοι. Είναι πολλοί οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η φετινή χρονιά προβλεπόταν μία από τις καλύτερες για το θαλάσσιο τουρισμό στη Ρόδο και ήδη έχουμε χάσει τις προσεγγίσεις Ιουνίου», δήλωσε ο κ. Παπαοικονόμου.

Πηγή: www.dimokratiki.gr